Nakon što ste napravili svoj nalog i postali Autor/prodavac, sistem vam je napravio veb prodavnicu u koju možete da postavljate svoje sadržaje. Neophodno je da prodavnicu uredite tako da bude što privlačnija korisnicima. Ovo je slično kao da ste dobili svoj lokal koji treba da uredite. Ovde nećete imati iste mogućnosti koje biste imali prilikom uređivanja svog lokala, ali od vaše kreativnosti zavisi i izgled prodavnice i nakon toga potražnja za vašim resursima.

Da biste videli kako izgleda vaša prodavnica, potrebno je da kliknete na vezu Moja prodavnica, koja se nalazi u padajućem meniju vašeg naloga (žuti okvir na Slici 1 ispod).

Slika 1

Nakon toga otvoriće se stranica vaše prodavnice, koja je za sada prazna i izgledaće kao na Slici 2.

Slika 2

Da biste uredili prodavnicu, potrebno je da u padajućem meniju svog nalog kliknete na vezu Moja podešavanja (žuti okvir na Slici 3, ispod)

Slika 3

Nakon toga, otvoriće se stranica u kojoj je potrebno da unesete određene informacije kako biste uredili izgled svoje prodavnice.

Slika 4

Prvo polje, koje je iznad na Slici 4 prikazano zelenom strelicom, ne treba da popunjavate, ostavite ovo polje prazno.

Ispod toga je potrebno da unesete naziv svoje prodavnice, u polje koje je na slici prikazano crvenom strelicom. Predlažemo da ovde unesete opšti naziv, nešto što će asocirati na vaše resurse, ali neće odati vaš identitet, npr: Kreativna prodavnica, Prodavnica za predškolce, Samo za razrednu nastavu, Specijalno za matematiku ... 

Pomoću dva dugmeta koja su na Slici 4 prikazana plavim i narandžastim okvirom, potrebno je da postavite naslovnu sliku i sliku profila vaše prodavnice. Pomoću dugmete Choose File u plavom okviru, postavićete sliku koja će biti pozadinska naslovna slika, a pomoću dugmete Choose File u narandžastom okviru, postavićete manju sliku koja će biti ikonica vaše prodavnice. Predlažemo da koristite sajtove koji nude besplatne fotografije i klip-art slike. Evo primera kako smo mi uredili jedan primer prodavnice sa nazivom: Matematika za sve.

Ove slike su pronađene na sajtu FreePik 

Ispod ovih podešavanja nalaze se dva polja za unos teksta u koja ćete uneti neke informacije o sebi (žuta strelica) i opis prodavnice (ljubičasta strelica). Savetujemo da u informacijama o sebi kao vlasniku ove prodavnice i sadržaja koje ćete postavljati u njoj, unesete informacije koje vas karakterišu kao nekog ko je relevantan da podeli svoje resurse sa obrazovnom scenom. Još jednom napominjemo da ne unosite informacije koje će prikazati vaš identitet, o tome smo pisali na strani Izbor korisničkog imena i naziva prodavnice. Evo primera koji možete iskoristiti da postavite u polje informacije o autoru:

Autor je nastavnik matematike koji radi 24 godine u osnovnoj školi. U svom radu svakodnevno izrađuje nastavne materijale za svoje učenike, smišlja i realizuje časove aktivno orijentisane nastave. Sa svojim učenicima redovan je učesnik na takmičenjima, na kojima je dva puta osvojio 3. mesto, četiri  puta 6. mesto, jednom 9. mesto i jednom 10. mesto na republičkom takmičenju iz matematike.  

 

Što se tiče polja Opis prodavnice, tu opišite svoju prodavnicu 🙂 Evo jednog primera šta biste tu mogli da napišete:

U ovoj prodavnici, mojoj knjižari, pronaći ćete nastavne sadržaje za predmet matematika. Najviše materijala biće za osnovnu školu, ali siguran sam da ćete pronaći i materijale koji će vam koristiti i dati ideje da napravite i nešto za svoje časove u srednjoj školi. Svi materijali su autorsko vlasništvo, ako sam koristio neke resurse sa interneta to su resursi koji su besplatni i dozvoljeni za upotrebu. Svi izvori su navedeni. Svi resursi koji su u prodavnici su već upotrebljeni u nastavi i proverena je njihova funkcionalnost na časovima. Pregledajte i uživajte u radovima. 

Nakon toga, ovaj opis će se naći ispod naslovne slike u vašoj prodavnici. Na osnovu prikaza slike i teksta možete podešavati vašu pozadinsku sliku.