Nakon što ste napravili i pripremili resurse za postavljanje na Knjižara OKC, potrebno je da u Vašem meniju kliknete na Postavite svoj rad:

Otvoriće se radno okruženje sajta u kome možete da uređujete resurse koje postavljate. Na sledećoj slici pojasnićemo svako polje iz ovog okruženja za podešavanje proizvoda.

U sledeća polja treba da unesete sledeće podatke:

1. Naziv resursa - ovde unesite naziv koji će detaljnije asocirati na resurs koji postavljate (u našem slučaju naziv resursa je Test iz matematike - izrazi, jednačine, konstrujcija ...).

2. Opis proizvoda - ovde unesite tekst koji će detaljnije opisati resurs koji postavljate. Što približnije opišete svoj resurs, to će korisnici imati više informacija i lakše će se opredeliti da ga preuzmu.

3. Ček polje: Virtuelno - ovo polje označite da bi sistem znao da ne postavljate fizički proizvod, već da je to digitalni rasurs.

4. Ček polje: Za preuzimanje - ovo polje označite da bi sistem znao da želite da postavite neki digitalni resurs kako bi Vam omogućio dodatno dugme preko kog možete da otpremite digitalni proizvod u svoju prodavnicu.

5. Redovna cena - u ovo polje treba da unesete cenu Vašeg resursa.

6. Snižena cena - ako želite, u ovo polje možete da unesete sniženu cenu. Ako ovo popunite, prikaz u Vašoj preodvanici će biti takav da će se redovna cena pojaviti kao precrtana, a kao jasno vidljiva pojaviće se ova nova snižena cena. Ovo je slično kao sniženje u marketima 🙂

7. Dugme Dodaj datoteku - ovo je dugme preko koga postavljate resurs koji ste kreirali. Kada kliknete na ovo dugme pojaviće se dva polja (Ime datoteke i URL datoteke) i dodatno dugme Odaberi datoteku.

  • U polje Ime datoteke unesite naziv resursa
  • Polje URL datoteke ostavite prazno
  • Kliknite na dugme Odabir datoteke i otvoriće se prozor u kome se nalaze slike ili datoteke koje ste već postavljali.

Kada se otvori ovaj prozor kliknite na karticu Otpremi datoteke i otvoriće se prozor u kome možete da postavite datoteku, odnosno kreiran resurs sa Vašeg računara. Ostaje samo da kliknete na plavo dugme u donjem desnom uglu Unesi URL adresu datoteke i vaš resurs će biti otpremljen. Ako želite da postavite još jednu datoteku kao dodatak ovom resursu (uputstvo, slika, prezentacija ...), kliknite na sledeće dugme Dodaj datoteku i dalje je postupak isti.

8. Kratak opis resursa - ovde unesite opis resursa, ali kraću verziju. Ovaj tekst biće prikazan u gornjem desnom delu strane resursa u bočnoj traci. Ovo će korisnici prvo videti, pa tu stavite samo malo informacija.

9. Kategorije proizvoda/razred - u ovom delu je potrebno da obeležite nivo školovanja i razred za koji je vaš resurs primenjiv. U slučaju da ste napravili resurs koji se može koristiti u više razreda, slobodno označite više razreda. Ako vaš resurs nije namenjen direktnoj nastavi, označite onu kategoriju ili kategorije koje najviše odgovaraju vašem resursu. U slučaju da nema kategorije koja odgovara Vašem resursu, kontaktirajte administraciju na knjizara@okc.rs i mi ćemo to srediti.

10. Oznaka proizvoda/resursa - ovde je potrebo da upišete reč, odnosno pojam koji će bliže da opiše resurs kako bi ga korisnici lakše pronašli. Savetujemo da ovde upišete ili odaberete iz već ponuđenih (tačka 11) naziva predmeta ili vrsta resursa, npr: matematika, biologija, test, prezentacija, video ... Savetujemo da odaberete najviše pet oznaka.

11. Veza do najkorišćenijih oznaka - kada kliknete na ovu vezu prikazaće se najkorišćenije oznake. Što više resursa koristi neku oznaku, to je prikaz te oznake veći u ovom delu. Da ne biste kucali oznaku u tački 10. možete je ovde odabrati tako što kliknete na nju,

12. Slika proizvoda - ovde treba postaviti sliku koja će biti prikazana korisnicima pre nego što preuzmu resurs. To je ona slika resursa koju smo opisali u delu Priprema resursa za prodavnicu ...  Ova slika će biti prikazana kao umanjena u Vašoj prodavnici i kao velika kada neko klikne na detalje resursa.

Slika koja prikazuje resurs u vašoj prodavnici

 

Ispod dugmeta Slika proizvoda, nalazi se sekcija Galerija proizvoda i veza Dodaj galeriju proizvoda. Ovo iskoristite za slike koje predstavljaju reprezentativni prikaz Vašeg resursa. To su one slike koje zasivimo prilikom pripreme teksta za prodavnicu ili su to neke slike slajdova sa prezentacije ili slike delova iz video klipa. Ono što ovde postavite korisnici će moći da vide kada listaju galeriju slika Vašeg resursa. Evo kako to izgleda na primeru jednog testa: Primer

13. Objavi - ovo je dugme na koje je potrebno da kliknete kada sve završite. Kada kliknete na ovo dugme, Vaš resurs će se pojaviti u Vašoj prodavnici i na sajtu Knjižara OKC

U slučaju da želite da promenite nešto na svom resursu (opis, cenu, slike ...), to možete uraditi tako što kliknete na vezu Proizvodi, pa onda na naziv Vašeg resursa i otvoriće se ista ova strana pomoću koje možete da menjate informacije o resursu.