U programu učenja ova lekcija se nadovezuje na načela kompozicije, a u njoj su obrađena pravila trećine i zlatni presek sa primerima koji su u funkciji dopune i tumačenja tekstualnog dela. Uređeno je u formatu prezentacije, od 30-ak slajdova, koja se može projektovati na ekranu,  radi analize primera, motivaciju učenika na postavljanje pitanja i učešće u diskusiji.

Namenjeno je svima koji uče osnove zanatske fotografije u svim godinama srednje škole, fotografskim sekcijama i učenicima likovne struke u prvim godinama učenja.  Može biti vredan materijal za širu publiku koja želi bolje snimke za ličnu promociju.

620,00 рсд

O fotografiji

Kompozicijske strukture slike i fotografije zasnivaju se na istim načelima, stoga je mudro pratiti ne samo izložbe fotografija već i slika, te deo percepiranih ideja transformisati u oblik pogodan za fotografsko izražavanje. Ključna reč je transformisati jer klasična pravila kompozicije, u nekim situacijama, teško je primeniti u fotografiji.

Fotografija je, kako kažu na engleskom govornom području “art and craft,“ zanat i umetnost. No ona je mnogo više od toga, fotografija je kombinacija nauke i zanata, umetnosti i psihologije. Upravo ova umetnička komponenta deo je u kojem individualan pristup dolazi do izražaja. To je razlog zbog koga proučavamo mnoga znanja da načinimo dobar snimak i da izgradilmo sopstveni izraz.

Površina je osnovni likovni element, a proporcija je odnos površina uz podelu po pravilima proporcije koja nam daju okvir za prevođenje ideje u likovni, odnosno fotografski medij.

Metoda rada je iskustveno učenje do koga se dolazi prolaskom više faza tokom vođenja učenika kroz vežbe. Materijal je proveren u nastavi, a pokazao se kao velika olakšca u onlajn nastavi.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Načela kompozicije – proporcija“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *