OKCknjizara_sertifikat1

Akreditovan seminar u SRB

OKCknjizara_score1

Broj bodova: 16

OKC_knjižara_novac1

Cena u valutama:

CG:  28 €

BiH:  50 KM

SRB:  3000 RSD

3.000,00 рсд

O seminaru

Humana škola je jedinstveno mesto u virtuelnom okruženju koja posebnu pažnju posvećuje humanim odnosima dece/učenika, roditelja i vaspitača/nastavnika, zarad stvaranja i razvijanja zajedništva svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu. U njoj ćete naučiti kako da svrsishodno izaberete zajedničku aktivnost, da je osmislite, isplanirate i realizujete. Upoznaćete se sa brojnim primerima iz prakse, dobićete instrumente za rad, a na kraju ćete imati kreiran plan aktivnosti, koji ćete moći da realizujete u svojoj ustanovi.

Kome je namenjen ovaj seminar?

Svima koji žele da kroz humanije odnose unaprede svoju saradnju sa roditeljima dece/đaka:

 • Nastavnicima razredne i predmetne nastave u osnovnim školama.
 • Nastavnicima predmetne nastave u gimnazijama.
 • Nastavnicima opšteobrazovnih predmeta u srednjim stručnim školama.
 • Nastavnicima stručnih predmeta u srednjim stručnim školama.
 • Nastavnicima u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.
 • Nastavnicima izbornih i fakultativnih predmeta.
 • Vaspitačima u predškolskoj ustanovi.
 • Vaspitačima u domu učenika.
 • Stručnim saradnicima u predškolskoj ustanovi.
 • Stručnim saradnicima u školama.
 • Saradnicima u nastavi – pedagoškim asistentima i pomoćnicima nastavnika.

Teme:

  1. Zajedništvo u obrazovno-vaspitnim ustanovama – U ovoj temi bavićemo se značajem zajedništva u o-v ustanovama i njegovim ostvarivanjem kroz zajedničke aktivnosti. Predstavićemo vam preduslove i načela za nastanak i razvijanje zajedništva. Na primerima iz prakse upoznaćemo vas sa različitim zajedničkim aktivnostima koje su se realizovale u vrtićima/školama u svetu i kod nas.
  2. Planiranje zajedničkih aktivnosti – U okviru ove teme pokazaćemo vam kako da svrsishodno izaberete zajedničku aktivnost. Upoznaćemo vas sa elementima planiranja, a poseban osvrt napravićemo na delegiranju zaduženja roditeljima, odnosno deci/đacima.
  3. Realizacija zajedničkih aktivnosti – U poslednjoj temi bavićemo se izradom plana zajedničke aktivnosti, ali i njenom realizacijom i praćenjem. Ukazaćemo na važnost evaluacije i promocije realizovane aktivnosti. Na kraju, biće predstavljeni najuspešniji radovi.

Moderatori

Marina_Maleš

Marina Maleš

Master profesor srpskog jezika i književnosti, od 2008. zaposlena u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” sa domom učenika u Novom Sadu. Pokretač i realizator mnogih zajedničkih aktivnosti u neformalnoj grupi roditelja, vaspitača i dece “Vrtićka čarolija” (2015), osnivač i predsednik Udruženja za zajedničko življenje i odrastanje “Jasenak” (2017), čija je misija da se u okviru smislenih zajedničkih aktivnosti mladih i odraslih, pomogne mladom naraštaju da odraste u svetu u kojem živi.

Aktivni saradnik Obrazovno kreativnog centra iz Bora (2017) i sertifikovani montesori asistent za rad u Dečijoj kući (2018). Podstaknuta izuzetnim efektima zajedničkih aktivnosti osmislila program Humana škola – obrazovno-vaspitne ustanove kao životne zajednice.

Ljubica Kovačević

Ljubica Kovačević

Magistar defektoloških nauka, od 2008. zaposlena u Školi za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović sa domom učenika” u Novom Sadu. Svoj profesionalni rad započela 1983.kao vaspitač. Osnivanjem PU Različak u Bačkoj Palanci 1994, ostvarila ideju “Vrtića kao porodičnog centra”. Autor, osnivač i dugogodišnji direktor Festivala ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci (1995-2008). Koautor knjige “S decom i roditeljima u odbrani detinjstva” (2003) i autor monografije – priređene magistarske teze “Rehabilitacija zavisnika u školama života” (2011).

Tokom svog višedecenijskog rada u prosveti i obrazovanju posebno se posvetila razvoju i implementaciji ideje humana škola – škola kao životna zajednica.

Nada Marinković

Nada Marinković

Vaspitač, Montesori asistent, profesor razredne nastave i sistemski porodični terapeut. Osnivač i direktor PU “Različak” u Bačkoj Palanci (1994- ), u kojoj se posebna važnost pridaje činjenici da sva nastojanja vaspitača u radu sa detetom imaju suštinski značaj za njegov razvoj, samo ako učešće u tom radu uzmu i roditelji. Autor i realizator brojnih radionica za roditelje (2000- ) u okviru međunarodnih projekata na Festivalu ekološkog pozorišta i u PU “Različak”.

Koautor i autor knjige “Sa decom i roditeljima u odbrani detinjstva” (2003; 2014), spomenice zajedničkih aktivnosti roditelja, dece i vaspitača, koje se u PU ” Različak” kontinuirano sprovode već 30 godina.

Više_o_seminaru

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Seminar: Humana škola – obrazovno-vaspitna ustanova kao životna zajednica“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *