OKCknjizara_sertifikat1

Neakreditovani seminar

OKCknjizara_score1

Broj bodova: 32

OKC_knjižara_novac1

Cena u valutama:

CG:  19 €

BiH:  37 KM

SRB:  2100 RSD

2.100,00 RSD

O seminaru

Usled sve manje motivacije učenika za čitanjem i proučavanjem književnih dela kao i samostalnim literarnim stvaralaštvom, javlja se potreba za što pažljivijim izborom pristupa približavanja pisane reči mladima. Ovaj seminar pomoći će vam kako da odabrete oblik i način rada i planirate aktivnosti voditelja i učesnika radionice.

Seminar nudi lična iskustva i primere iz prakse autora u organizaciji i realizaciji književnih radionica sa i bez upotrebe veb-alata. Pružiće vam dosta ideja na osnovu kojih ćete i sami kreirati i realizovati književne radionice sa primenom digitalnih nastavnih sredstava. Sve znanje, ideje i veštine koje steknete pohađajući ovaj seminar su primenjivi u praksi i ne samo prilikom kreiranja i realizovanja radionica.

Kome je namenjen ovaj seminar?

Seminar je namenjen nastavnicima srpskog jezika osnovnih i srednjih škola  kao i bibliotekarima, bilo da rade u školskim ili gradskim bibliotekama.

Teme:

  1. Šta su književne radionice? – Cilj teme jeste da ukaže na različite postupke koji motivišu učenike za čitanje književnih dela ili za kreiranje različitih literarnih sadržaja. U ovoj temi vas očekuje teorijski osvrt na pojam književnih radionica, njihovu prednost i značaj u odnosu na druge oblike rada. Govorićemo i o značaju upotrebe veb-alata pri realizaciji planiranih aktivnosti. Već u prvoj temi pronaći ćete primere iz prakse koji će vam dati ideje za planiranje i realizaciju vaših sadržaja rada..
  2. Korak po korak: kako do uspešne književne radionice? – U ovoj temi govorićemo o tome kako planirati i realizovati uspešnu književnu radionicu sa i bez upotrebe veb-alata. Cilj ove teme jeste da odgovorimo na pitanja kako istražiti interesovanje učenika i napravi izbor teme radionice, odrediti cilj i planirati ishode, planirati vreme, prostor, aktivnosti, nastavna sredstva i materijal potreban za realizaciju književne radionice. Na kraju teme učesnici će samostalno praviti plan toka radionice.
  3. Kreativna obrada književnog dela – U ovoj temi govorićemo o tome kako obraditi književno delo ili motivisati učenike da čitaju i razvijaju kritičko mišljenje na njima interesantan i blizak način. Cilj ove teme je usvajanje znanja kako primeniti određeni veb-alat prilikom planiranja i realizacije književne radionice i uočavanje prednosti i nedostatka korišćenja tradicionalnih i savremenih metoda obrade književnog dela.
  4. Kreiranje književne radionice uz upotrebu veb-alata  – U ovoj temi, kada smo već naučili kako planirati i realizovati književnu radionicu, bavićemo se kriterijumima za uspešno predstavljanje rezultata rada, izrade prezentacija, postera i sl. kao i vrednovanja rada učesnika, radionice i rada voditelja kako bi rezultate vrednovanja usmerili ka napretku rada učesnika i planiranju naredne radionice. Cilj ove teme je samostalno kreiranje književne radionice uz upotrebu veb-alata kao i kreiranje instrumenata za vrednovanje radionice.

Moderatorke

Marija Jeveričić

Marija Jeveričić

Zovem se Marija Jeveričić. Profesor sam srpskog jezika, prosvetni savetnik. Rođena sam u Požegi 1973. godine. Završila sam Filološki fakultet u Beogradu, studijska grupa srpski jezik i književnost. Radim u Gimnaziji „Sveti Sava“ u Požegi, ali imam iskustvo i u radu sa učenicima osnovne škole.

Imam tu sreću da radim u školi u kojoj su učenici zainteresovani i od svojih profesora, kao takvi, zahtevaju puno angažovanje i odgovornost. Trudim se da svakom učeniku pružim podršku u radu i da svako od njih, ukoliko želi, ima priliku da iskaže svoj rad i talenat u oblasti koja ga interesuje. Deset godina sam vodila dramsku sekciju, a sada vodim recitatorsku, novinarsku i lingvističku sekciju. Više puta su mi dodeljene nagrade Društva za srpski jezik i književnost Srbije. Trenutno sam predsednik Podružnice za srpski jezik i književnost Zlatibirskog okruga.

Daniela Skoković

Daniela Skoković

Aktivan član Bibliotekarskog društva Srbije i predsednik Komisije za međunarodnu saradnju BDS (2011-2015). Aktivan član Sekcije za rad sa decom BDS. Delegat Podružnice Zlatiborskog okruga od 2009. godine. Član Upravnog odbora Bibliotekarskog društva Srbije (2015-2019). Predsednik Srpske sekcije IBBY-ja od avgusta 2013. godine do 2015. godine.

U junu 2011. prisustvovala 100. Kongresu bibliotekara Nemačke koji je finansirala organizacija BI International iz Nemačke. Prihvaćena aplikacija za jednomesečno usavršavanje u Americi (Mortenson center) ali zbog nedostatka finansijskih sredstava prijava odložena za 2014. godinu. Po pozivu, učestvovala u radu Future Library Unconference, Atina, 2013. I trogodišnjem projektu INELI Balkans (Bil i Melinda Gejts) 2014-2017.

Koordinator u projektu IFLA Sister libraries. Saradnja je podrazumevala izuzetno raznovrsne aktivnosti koje su sprovedene u obe biblioteke (Požega – Vestoverledingen). Tekstovi o našoj uspešnoj saradnji objavljivani su u domaćim stručnim medijima ali i na IFLA Sister libraries blogu (vest je preneo i sajt Nacionalne biblioteke Japana) a kratka prezentacija prikazana je na IFLA Kongresu 2011. u Portoriku.

Organizator i koordinator tri stručna skupa u Požegi za bibliotekare dečjih odeljenja (regionalni, unconference, IBBY) i učesnik na više stručnih skupova u zemlji i regionu. Autor više članaka u stručnim časopisima.

Autor akreditovanog seminara za stalno stručno usavršavanje „Podsticanje čitanja kod dece i mladih“ za 2014/2015. godinu i „Balkan INELI – inovacije u bibliotekarstvu“ za 2018. godinu. Akreditaciju dodeljuje Narodna biblioteka Srbije.

Dobitnik nagrade „Najbolji bibliotekar“ za 2013. godinu koju dodeljuje Bibliotekarsko društvo Srbije.

Odobren grant za dvomesečni boravak u Međunarodnoj biblioteci za mlade u Minhenu (jul/avgust 2015) radi pisanja stručnog rada iz oblasti dečje književnosti – o slikovnicama. Grant ponovo odobren za jednomesečni boravak u januaru 2017. godine.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Seminar: Književne radionice“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.