OKCknjizara_sertifikat1

Akreditovan seminar u SRB

OKCknjizara_score1

Broj bodova: 16

OKC_knjižara_novac1

Cena u valutama:

CG:  28 €

BiH:  50 KM

SRB:  3000 RSD

3.000,00 рсд

O seminaru

Seminar je nastao u želji da nastavnicima približimo matematičke zadatke koji se zadaju na međunarodnim istraživanjima koja se realizuju u Srbiji. Da pojasnimo šta ona mogu da pokažu nama i zašto su važna. Godinama ih pratimo i evo šta su poslednje informacije:

PISA testiranje iz 2018. je pokazalo da više od trećine učenika u Srbiji, ne doseže osnovni nivo postignuća iz matematike, niti osnovni nivo pismenosti uopšte. Smatra se da će ovi učenici imati teškoće da odgovore na izazove s kojima će se susresti u nastavku školovanja, pri zapošljavanju, profesionalnom napredovanju i snalaženju u savremenom svetu. Više od 80% učenika iz trogodišnjih stručnih škola ne dostiže osnovni nivo pismenosti.

U istraživanju TIMSS 2019 od ukupnog broja testiranih učenika četvrtog razreda u Srbiji, 11% njih ne uspeva da reši zadatke koji zahtevaju najniži nivo matematičkih kompetencija.

Kome je namenjen ovaj seminar?

Seminar je namenjen nastavnicima razredne nastave kao i nastavnicima matematike u:

 • osnovnim školama,
 • gimnazijama,
 • srednjim stručnim školama,
 • srednjim umetničkim školama i
 • školama za obrazovanje odraslih.

Teme:

  1. PISA i TIMSS testiranje – Kako i naziv teme kaže, bavićemo se PISA i TIMSS testiranjem: šta se njima ispituje, po čemu se ističu, koje su razlike među njima. Tema sadrži i primere zadataka iz oba testiranja.
  2. Šta drugi uče iz matematike? – Videćemo šta drugi (oni koji na PISA/TIMSS testiranju pokazuju odlične rezultate) uče iz matematike i uporedićemo sa našim planom nastave i učenja.
  3. Kognitivni nivoi i matematičke kompetencije kao osnov za kreiranje zadataka Upoznaćete se sa rezultatima PISA/TIMSS istraživanja u Srbiji.

   Uporedićemo zadatke u školskoj literaturi sa PISA/TIMSS zadacima.

   Naučićete karakteristike PISA/TIMSS zadataka i na osnovu lekcija, primera i datih uputstava, sastavljaćete matematičke zadatke koji treba da pokrivaju razne nivoe PISA ili TIMSS testiranja.

Moderatori

Vladimir Marinkov

Osnovne studije je završio na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu na Departmanu za matematiku i informatiku, smer Diplomirani matematičar-profesor matematike. Nakon toga je, na istom fakultetu, završio specijalističke studije metodike nastave matematike. Živi u Novom Sadu, zaposlen u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Vuk Karadžić“ u Staroj Pazovi. Trenutno je na poziciji direktora škole.

Od 2013. godine postaje i deo OKC tima, kao koautor i moderator online seminara.

Dragana Ćurčić

Nastavnica matematike u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Bečeju.

Od 2003. godine aktivno je učestvovala u dva projekta reforme srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji (GIZ i CARDS 2). U okviru ovih projekata obučavala se, između ostalog, u oblasti aktivno orijentisane nastave. Stečeno znanje i iskustvo u formalnom vidu prenosi koleginicama i kolegama od 2005. godine, kao koautor i realizator više akreditovanih programa.

Učestvovala je u osnivanju dva udruženja nastavnika: ‚‚Dositej‚‚ i ‚‚Obrazovni impuls‚‚.

U OKC timu je od 2013.godine.

Više_o_seminaru

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Seminar: Kreiranje matematičkih zadataka po uzoru na PISA i TIMSS testiranje“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *