slika za tekst knjizara

Danas mnoge knjižare imaju i svoje onlajn alternative. Tehnologija nam je donela mogućnost da knjige, udžbenike ili druge materijale pretražujemo na internetu i naručujemo da nam stignu na kućnu adresu. Ono što smo mi smislili je malo drugačiji koncept, odnosno, želimo da Vas postavimo u ulogu autora, odnosno, želimo da Vam obezbedimo da imate svoju ličnu onlajn knjižaru. Ovo je priča o prvoj internet platformi na Balkanu u kojoj će svi zaposleni u prosveti moći da predstave svoje originalne autorske materijale, ponude ih širokom auditorijumu i od toga ostvare zaradu. 

Svi prosvetni radnici žive za dobra predavanja, ona koja gađaju suštinu, koja pokreću učenike, koja stvaraju promene, ona predavanja zbog kojih kažemo „Ja sam ponosan na sebe“. Priprema i realizacija ovakvih predavanja nikada nije jednostavna, ona se dugo planira, za nju se pored iskustva u radu mora odvojiti dodatno vreme, ona često i ne nailazi na pozitivne odgovore okruženja, ali predstavlja bit nastavničkog rada.

Ko osim mene ceni moj rad? 

Poznat Vam je osećaj kada održite sjajno predavanje. Razdragani ste, srećni, ispunjeni, normalno, i umorni. Iz iskustva znamo da je nakon dobro održane nastave osećaj fenomenalan (sličan osećaju nakon trčanja – runners hype). Ostvarili ste cilj – Vi srećni, učenici zadovoljni. Sada zamislite da taj osećaj (materijale sa predavanja) možete podeliti sa velikom grupom istomišljenika. To je, zapravo, ideja OKC knjižare – pružanje mogućnosti da jednostavno podelite ili dođete do željenih materijala koji će Vam pomoći u pripremi i sprovođenju nastave.

Ukoliko biste se sami upustili u ovu vrstu internet avanture morali biste da odvojite dodatno vreme, energiju (dizajn sajta, plaćanje hostinga, podešavanja e-bankarstva i slično). Korišćenjem OKC knjižare lako ćete izbeći sve pomenute prepreke i samo u nekoliko klikova dobiti svoju onlajn prodavnicu.

Registracija je jednostavna i besplatna, OKC knjižara je mesto gde se ne plaća članarina. Nakon registracije (za koju je potrebno da imate samo imejl adresu) i aktivacije profila dobijate mogućnost da predstavite sve svoje materijale koje ste koristili prilikom planiranja i realizovanja nastavnih i vannastavnih aktivnosti, a koji se nalaze u folderima Vaših računara, fiokama, planerima,  …

Svaki obrazovno kreativni proces je obiman. Ispunjava propisane norme, zahteva kreativnost, novi uvid, ima svoju specifičnu metriku. Odlična predavanja će svako da očekuje od Vas, ali retko kad ćete naići na adekvatnu pomoć i asistenciju u ovom nastavnom procesu. Upravo je OKC Knjižara prostor na kome će se uspešno rešavati svakodnevni izazovi vaspitača, nastavnika, stručnih saradnika …

Kako iskoristiti benefite koje Vam pruža OKC knjižara?

Kao što smo napomenuli, sve što Vam je potrebno za registraciju na sajtu je imejl adresa i u par klikova napravićete svoj profil kojim možete da delite i prikupljate materijale za nastavu sa sajta. Način uređivanja materijala je prepušten Vašoj kreativnosti, a tim OKC knjižare Vam je na raspolaganju za savete i smernice i bilo koju vrstu podrške. Kao autor, na sajtu možete postavljati besplatne materijale ili im možete postaviti neku vrednost – ovo često bude mali, ali bitan korak u Vašoj preduzetničkoj karijeri.

Kolike su šanse da uspemo, poznavajući nepoštovanje autorskih prava na ovim prostorima?

Kršenje autorskih prava, barem na Balkanu, nije neka novina. Na žalost, skoro pa svakodnevno se srećemo sa ovakvim negativnim primerima.  Od Vas očekujemo samo da materijali koje delite budu Vaša autorska dela, sa naše strane uvek možete da računate na podršku, pošto je tim OKC-a sačinjen upravo od ljudi koji žive od svojih autorskih dela. 

Slična situacija je pre deset godina postojala na tržištu onlajn seminara (znamo, pošto smo u toj priči od samog početka). Postojao je strah od preuzimanja materijala i zloupotrebe, ali to se nije desilo, jer kvalitet uvek nađe put do pravog kupca, a Zakon o autorskim pravima nas štiti od zloupotreba. Isti takav model primenićemo i na OKC knjižaru.  

Za kraj

 OKC knjižara je internet platforma, na kojoj jednostavno možete da dođete do autorskih materijala koji će Vam pomoći u pripremi i realizaciji nastave u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. U ovoj knjižari možete biti autor ili kupac, najčešće ćete imati obe uloge. Ovaj sajt radi na misiji da nastavni procesi budu lakši za pripremu, jednostavniji za realizaciju i efikasniji u svojoj nameni.

P.S. OKC knjižara je startup koji se brzo razvija. Razlog tome je nesebična Vaša pomoć. Svesni smo da ne bismo mogli da rastemo da nije Vaših instrukcija, pohvala, sugestija, lajkova i komentara. Ovakvu otvorenu komunikaciju negujemo od prvog dana i biće aspekt svakog poboljšanja Knjižare.

Školski pozdrav!

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *