prez

Jedan od čestih resursa koji nam može pomoći u radu su prezentacije. Danas, u doba tehnologije, veoma lako ih je koristiti u nastavi – potreban nam je samo računar (najbolje prenosni računar – laptop) i projektor. Iako su tabla i kreda nezamenjivi alati nastavnika, uz pomoć prezentacije možemo mnogo preciznije i jasnije prikazati neke sadržaje učenicima. U ovom tekstu ćemo pokazati kako da napravite (ili prepravite neku svoju već postojeću) MS PowerPoint prezentaciju i postavite je u svoju prodavnicu na sajtu Knjižara OKC.

Priprema prezentacije

Izdrada sadržaja na slajdovima

Kao primer uzećemo jednu prezentaciju koja pomaže nastavnicima informatike (i srodnih predmeta) za nastavnu oblast Obrada teksta, a posebno za nastavnu jedinicu: Kreiranje sadržaja u dokumentu. Prillikom pripreme prezentacije, savetujemo da koristite neki svoj šablon, odnosno da napravite neki jednostavan dizajn koji je karakterističen za Vas, ali ako baš nemate vremena, možete koristiti i neke već gotove šablone iz predloga programa MS PowerPoint.

savet: jedinstveni dizajn autora može uticati na veći broj preuzimanja prezentacija, jer pokazuje veći trud autora i angažovanje na pripremi prezentacije, što može imati kao proizvod mnogo kvalitetniji resurs od korišćenja klasičnih šablona (ovo ne mora biti pravilo, ali je u većini slučajeva tako).

Evo, i mi smo se odlučili za neku malu modifikaciju, odnosno iskoristili smo šablon i samo malo promenili boje i dobili smo ovakav dizajn za prezentaciju:

Nakon što odaberemo dizajn, potrebno je da odlučimo kojim pismom ćemo “pisati” tekst u prezentaciji. Mi na našim prostorima stalno imamo ovu dilemu, nekome više odgovara ćirilica, nekom latinica, nešto je zakonski obavezno, drugima je drugačije propisano. Mi ćemo u ovom primeru da koristimo latinično pismo, ali Vi slobodno izaberite ono što mislite da bi Vašim kolegama više odgovaralo.

savet: Ako su Vam cilj isključivo kolege u Srbiji, CG i MK, onda savetujemo da korsititte ćirilično pismo. Ovo pismo kolege najčešće koriste u nastavi, pa će moći odmah i Vaš resurs da koriste u nastavi. U slučaju da kreirate resurse i za kolege u Hrvatskoj ili BiH, njima je mnogo jednostavnije da koriste latinicu.

Nakon što napravite prezentaciju onako kako Vi mislite da treba da je napravite, imaćete određeni broj slajdova i sadržaje na slajdovima, kao na sledećoj slici:

Kvalitet Vašeg resursa zavisiće od dve stvari:

  1. Od sadržaja koji ste postavili na slajdove – dizajn, sadržaj, animacije, efekti – sve ovo mora biti dobro usklađeno,
  2. Dodatnih komentara i pojašnjenja korisnicima Vaše prezentacije – neophodno je da korisnicima Vašeg resursa pojasnite šta ste kojim slajdom želeli da pojasnite učenicima.

Dodavanje komantara/beleški

Prilikom kreiranja prezentacije, na slajdovima se postavljaju samo osnovne informacije, ne treba previše teksta ili ostalog sadržaja “trpati” na same slajdove. Ali, da bi korisnik Vaše prezentacije mogao da je koristi za svoj čas onako kako ste Vi zamislisli i da biste mu olakšali korišćenje, potrebno je da za svaki slajd upišete mali komentar ili opis o tome šta želite učenicima da kažete preko tog slajda. To radite tako što u polje za postavljanje beleški na slajdu unesete informacije o tome šta biste mogli da kažete učenicima.

Pomoću ovoga, korisnik će lako moći da koristi prezentaciju, odnosno biće mu pojašnjeno šta sve želite da prikažete učenicima.

Dodavanje autorskih oznaka na prezentaciji

Na svakom Vašem autorskom delu, pa i na prezentaciji, potrebno je naznačiti da je to Vaše autorsko delo. Da ne bismo korisnicima postavljali oznake na svakom slajdu, dovoljno je da postavimo dva slajda, jedan na početak prezentacije i jedan na kraju prezentacije, sa sledećim informacijama:

Ovde ćete samo umesto naziva prodavnice iz primera da postavite naziv Vaše prodavnice na sajtu Knjižara OKC, a OKC ima evidenciju o tome ko je autor te prodavnice.

Postavljanje prezentacije u prodavnicu

Kada uredite prezentaciju, postavljate je u svoju prodavnicu na sajtu Knjižara OKC kao i svaki drugi nastavni resurs. Što se tiče formata, predlažemo da prezentaciju sačuvate u izvornom .pptx MS PowerPoint formatu, odnosno u formatu u kome je pravite, jer tada će na računaru korisnika izlgedati isto kao što kod Vas. U slučaju da ste koristili neke dodatne fontove koje ste preuzeli sa interneta, potrebno je da i te fontove dodate u datoteku za preuzimanje i date kratko uputstvo o tome kako da se ti fontovi instaliraju na računar, kako bi se prezentacija pravilno koristila. Uputstvo za postavljanje prezentacije možete pogledati na stranici: Postavljanje resurasa u prodavnicu. 

Prilikom postavljanja prezentacije u prodavnicu, savetujemo da za sliku proizvoda odaberete neku sliku slajda, kako bi korisnici mogli da vide kako to izgleda. Ovaj primer koji smo prikazali ovde na strani, možete pronaći i besplatno preuzeti u prodavnici na sledećem linku: Od svega po malo, ali prvenstveno informatika

 

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *